Bli med i Livsstilsportalen

Brunt fett og metabolisme!

Jan 06, 2025

En jeg henter mye inspirasjon og kunnskap fra er den kjente legen Dr. Susanna Søberg (også en anerkjent forsker, forfatter og foredragsholder). Søberg er kjent for sitt banebrytende arbeid innen kulde- og varmeeksponering og dets effekt på menneskers helse og velvære. Hun er utdannet innen medisin og fysiologi, med en doktorgrad som spesialiserer seg på metabolismens rolle i helseoptimalisering. 

For noen måner siden var Dr. Søberg gjest på Dr. Hubermans podcast (også en favoritt), der de hadde en spennende 2,5 timers samtale om vitenskapen bak varme- og kuldeeksponering. Å høre Dr. Søberg snakke om disse temaene, som en av verdens ledende eksperter på feltet, er rett og slett en sann glede og i dette innlegget skal jeg dele litt av innholdet fra podkasten med deg særlig fra den delen som omhandlet det brune fettet.

Hva er brunt fett?

Hva er egentlig brunt fett, og hvor finner vi det i kroppen?

 Mens tidligere forskning begrenset det til områder som kragebeinet, nakken og øvre rygg, viser nyere studier at brunt fett finnes flere steder i kroppen og er svært tilpasningsdyktig.

Brunt fett, i motsetning til hvitt fett, forbrenner energi i stedet for å lagre det. Dermed er brunt fett egentlig en nøkkelspiller i reguleringen av stoffskiftet, og dette vet vi:

  • Brunt fett kan vokse og krympe avhengig av nivåene av noradrenalin (et hormon knyttet til det sympatiske nervesystemet).
  • I spesielle tilfeller, som hos pasienter med svulster på binyrene, fører kontinuerlig noradrenalinaktivering til økt mengde brunt fett – og betydelig vekttap grunnet et hyperaktivert stoffskifte.
  • Men for høye noradrenalinnivåer over tid er uheldig, da det kan aktivere stressresponser og gi høyt blodtrykk.

Brunt fett, aldring og livsstil

Etter fylte 40 reduseres brunt fett naturlig, mens overvekt øker. Det er usikkert om aldring reduserer brunt fett, som deretter fører til overvekt, eller om overvekt fører til tap av brunt fett.

Men én ting er tydelig: Brunt fett er insulinfølsomt, noe som betyr at det påvirker kroppens evne til å regulere blodsukker. 

Insulinfølsomhet er avgjørende for å unngå tilstander som metabolsk ubalanse, type 2-diabetes og overvekt.


Interessant nok viser forskning at folk som jobber utendørs – som bønder – ofte har høyere nivåer av brunt fett, takket være eksponering for kulde og naturlige omgivelser.

Hvordan kan vi øke brunt fett og forbedre helsen?

Her er hemmeligheten:

  • Kuldeeksponering = Økt brunt fett = Høyere stoffskifte = Raskere vekttap, bedre fokus og mer energi.

Den beste måten å øke kuldeeksponeringen på er gjennom kalde bad. Du trenger ikke å sitte i iskaldt vann i 10 minutter – bare 1–2 minutter per økt kan være nok, hvis det gjøres noen ganger i uken. Faktisk er det Dr. Susanna Søberg som har forsket på det kjente tallet om at 11,7 minutter med kuldebad per uke er det som er optimalt for kroppen. Elsker den typen kunnskap!

Kulde og varmeeksponering booster altså i gang metabolismen vår, og en frisk metabolisme er helt avgjørende for å ha en frisk kropp og en vekt i balanse, særlig når vi passerer 40. 

Få med deg kurset Metabolsk Restart som starter opp 15. januar der vi dykker ned i tema Metabolisme og hva vi kan gjøre for å optimalisere denne. Mer info og påmelding her.