Er fordøyelsesplager første stadiet til alvorlig sykdom?
Jun 21, 2024Svært mange jeg har på veiledning har slitt med problemer med mage og fordøyelse siden barndom. Symptomene er ofte oppblåsthet, luft, kvalme, smerter, og vekslende løs og fast avføring.
Over tid fører slike fordøyelsesplager til dysbiose og/eller betent tarm og begge deler påvirker en rekke prosesser i kroppen.
En ubalanse i tarmen spiller en rolle i alt fra dårligere opptak av næringsstoffer, til prosesser som kan føre til utvikling av allergier, og til slutt autoimmune sykdommer. Jeg veileder daglig personer som har en rekke autoimmune sykdommer, fatique, av og til kreft også, og alltid er fellesnevneren: fordøyelsesplager over en årrekke.
En betent tarm er oftest en lekk tarm. Slimhinnen mellom tarmveggen og blodbanen er svært tynn. Etter hvert som en betennelse får utvikle seg kan proteinpartikler lekke ut i blodbanen gjennom denne slimhinnen. Det er da det skapes allergiske reaksjoner (kroppen danner antistoffer) og etter hvert utvikles en autoimmun sykdom. En slik allergisk reaksjon viser seg først ofte som utslett/eksem, (roscasea, psoreasis osv.). Videre dukker de autoimmune sykdommene opp som ulcerøs kolitt, Chrons, stoffskiftesykdommer, og/eller revmatiske sykdommer. Mange har flere av disse samtidig.
Fordøyelsesplagene som var starten på og opphavet til utvikling av diverse tilstander og sykdommer skyldes alltid noe vi reagerer på i kosten, og/ eller i kombinasjon med hypp bruk av antibiotika og mangel på eksponering for jord og natur.
Når vi først har utviklet en ubalanse i tarmen fører dette til at vi tåler mindre og mindre av diverse matvarer, selv om det oftest var kun en matvaregruppe man reagerte på i starten. Det er derfor ikke sånn at du vil ha så stor intoleranse for all mulig mat resten av livet, men når tarmen er healet kan man gradvis innføre flere matvarer. Et eksempel er for de som reagerer på meieriprodukter, ofte, etter noe tid, tåler disse fint ost, rømme, kefir osv i mindre mengder.
Det er nytteløst å prøve å slukke symptomer fra tarm med diverse tilskudd osv, uten å finne årsaken til problemet (matvaren/e) som faktisk fungerer som en motor i en inflammasjonsprosess som påvirker hele kroppen negativt frem til man fjerner den.
Når tarmen er betent eller i ubalanse tar den dårligere opp næringsstoffer. Særlig typisk er mangel på Magnesium, D-vit, og B- vitaminer. Mangel på disse næringsstoffene kan i seg selv gi en rekke utslag og tilstander: Magnesiummangel fks gir kramper, uro, søvnproblemer, hjertebank og energimangel. B vitaminmangel gir ekstrem trøtthet, og mentale plager som hjernetåke, glemsomhet, angst og depresjon.
Jeg vil anbefale deg webinaret jeg holdt i vinter om oksalater som kan være nyttig å vite noe om når det gjelder reaksjoner fra tarm, det kan du se her: link
Å heale tarmen er en møysommelig prosess som krever både kunnskap og innsats. Om du er motivert så kan jeg hjelpe deg i gang med det.
Jeg har en del ledige veiledningstimer til høsten men av erfaring blir det for fullt, samt at jeg også kun setter meg tilgjengelig en dag per uke fra august av, og ikke to som jeg har brukt å ha frem til nå.
Det kan derfor være lurt å sette seg opp allerede nå om man ønsker time til høsten, se oversikt over ledige timer her: Book veiledning
En tarm i balanse er en kropp i balanse :)
Klem
Maria